Ernst Kremers | landscape photography

menu

workshops 


Kijken, zien en ontdekken! Fotografie is meer dan een druk op de knop. Inmiddels geef ik al heel wat jaren met veel plezier fotoworkshops op locatie aan natuurfotografen. Zowel aan prille beginners als de doorgewinterde gevorderden. Het is erg leuk om je eigen kennis en ervaring als professioneel fotograaf over te brengen op enthousiaste belangstellenden die willen groeien in hun fotografie. Een workshop bestaat uit praktische uitleg, voorbeelden, tips, theorie en toepasselijke foto opdrachten. De nadruk ligt op de praktijk en de persoonlijke begeleiding in het veld. 


De omschrijving en de datums van alle cursussen en fotoworkshops die ik geef via Pixfactory staan op de website van: https://www.natuurfotoworkshop.nl/workshopleiders/ernst-kremers


Voor informatie of een aanvraag van een workshop, privé of met een groep, kun je mij altijd even een mailtje sturen: info@ernstkremers.nl
 

De verschillende onderstaande fotoworkshops kunnen op aanvraag op allerlei locaties in heel Nederland gegeven worden.

Locatie, datum en tijdstip in overleg. 


Fotografisch kijken 

Fotografisch kijken In de workshop 'Fotografisch kijken' staat de mens achter de camera centraal. Geen verhaal over sluitertijden, diafragma’s of techniek, maar een workshop over de eerste stap in het proces van het fotograferen: leren kijken als de camera.


Op welke wijze kijk jij als fotograaf om je heen? Eenmaal buiten in het veld valt het niet mee om de werkelijkheid om je heen om te zetten in plat vlak. Hoe zet je je beleving en ervaring buiten in de natuur om in een mooie foto? Waar ga ik staan en waarom eigenlijk juist daar? Hoe creëer ik die mooie diepte in mijn foto? 

Dit is wat je als fotograaf niet uit de boekjes of van internet kunt leren maar in de praktijk zelf moet ontdekken, ervaren en voelen. Aan de hand van concrete opdrachten ervaar je waar de beperkingen en mogelijkheden zitten om het landschap waarin je bent om te zetten in een sterk beeld.
Natuurfotografie basic 

Natuurfotografie basic Deze workshop is bedoeld voor de beginnende natuurfotograaf. Een combinatie van fototechniek, leren kijken als natuurfotograaf en een eerste kennismaking met diverse disciplines van natuurfotografie. Zoals landschapsfotografie, macrofotografie en creatieve natuurfotografie.


Tijdens deze workshop komen verschillende technische aspecten aan de orde. 

o camera-instellingen

o verschillende soorten lenzen

o diafragma, sluitertijd en iso

o vage achtergronden creëren door middel van diafragma

o histogram

o de juiste belichting en belichtingscorrectie


In een paar eenvoudige stappen word je op toegankelijke wijze de basisprincipes uitgelegd, zodat je in de wirwar van knopjes meer controle krijgt over je camera. Door middel van korte opdrachten leer je de techniek te vertalen naar je uiteindelijke foto. Maar ook zaken als fotografisch kijken, standpunt, kader, licht en compositie komen aan bod. 


Creatieve natuurfotografie 

Creatieve natuurfotografie Bij de workshop 'Creatieve natuurfotografie' gaan we op zoek naar de grenzen van de traditionele natuurfotografie. Een zoektocht naar nieuwe verfrissende foto’s. Spelen met licht, schaduw, sfeer, beweging en onscherpte. Fotograferen op gevoel.


Verschillende fotografische technieken zullen langskomen. 

o lange sluitertijden (ICM) 

o bewust onscherpte creëren

o zwart wit fotografie

o meervoudige belichting

o high key

o low key

o en andere technieken


Het belangrijkste blijft je eigen creativiteit. Het spel van een ander kader, keuze van je standpunt, je eigen persoonlijke invalshoek ofwel het op een creatieve wijze naar je omgeving kijken.


  Landschapsfotografie 

Landschapsfotografie Met deze workshop 'Landschapsfotografie' leg je de basis voor jouw mooie landschapsfoto's.


Verschillende technische aspecten van landschapsfotografie komen aan bod:

o lenskeuze

o camera-instellingen

o histogram

o scherptediepte

o statief

o het gebruik van diverse filters (polarisatiefilter, grijsverloopfilter en ND-filter)

 

Maar ook belangrijke zaken als: vormen en structuren, compositie en vlakverdeling, standpunt en kader, gebruik van licht en het sturen van het oog van de kijker.

Ik begeleid je aan de hand van concrete opdrachten stap voor stap in de wereld van landschapsfotografie.Landschapsfotografie: hoe kijkt mijn camera? 

Landschapsfotografie: hoe kijkt mijn camera? Deze speciale workshop gaat over het lastigste onderdeel bij landschapsfotografie: het fotografisch lezen van het landschap.


Hoe zet je de werkelijkheid om je heen naar een tweedimensionale foto? Waar ga ik staan en waarom eigenlijk juist daar? Welke lens gebruik ik en waarom? Hoe creëer ik die mooie diepte in mijn foto? Deze eerste stappen bij het maken van een landschapsfoto zijn veel bepalender voor je uiteindelijke beeld dan de techniek. Ernst zal je begeleiden in deze workshop van een combinatie van landschapsfotografie en fotografisch kijken. Aan de hand van concrete opdrachten ervaar je waar de beperkingen en mogelijkheden zitten om het landschap waarin je bent fotografisch ‘te lezen’ en om te zetten in een sterk beeld.

 

Creatieve macrofotografie 

Creatieve macrofotografie Lekker spelen met vorm, licht en kleur. Languit op je buik of toch een ander standpunt? De kleine scherptediepte maakt macrofotografie lastig. Hoe pak je dat aan? Welke techniek gebruik je? Door goed gebruik van de juiste lens, een evenwichtige compositie, mooi licht en het bewust creëren van onscherpte fotograferen we al het kleine op een sfeervolle wijze.

De achtergrond en omgeving blijken zeer bepalend.


Tijdens deze workshop leer je:

o kijken als een macrofotograaf

o de basistechniek van macrofotografie

o verschillende creatieve technieken

o diverse benaderingen voor macrofotografie

o goed gebruik te maken van de ‘restvorm’ in het beeld


Bloeiende heide: macro- en landschapsfotografie 

Bloeiende heide: macro- en landschapsfotografie Als je in augustus midden in een prachtig heideveld staat lijkt er niets mis te kunnen gaan. Het ziet er voor het oog allemaal zeer fotogeniek uit. Maar om dit beeld en gevoel uiteindelijk goed met je camera te vangen blijkt in de praktijk toch lastig. Het juiste moment, standpunt, kader en lichtval zijn belangrijke factoren hierbij. Deze fotoworkshop is een combinatie van macro- en landschapsfotografie waarin de bloeiende heide centraal staat. 


Tijdens deze workshop leer je o.a.:

o De basisprincipes van macro- en landschapsfotografie.

o Wisselwerking standpunt, lens en kader

o Het creëren van diepte in een foto

o Gebruik van diverse filters (polarisatiefilter, grijsverloopfilter en ND-filter)

o weidse landschappen met groothoeklens

o intieme landschappen met telelens

o goed gebruik te maken van de ‘restvorm’ in het beeld

o compositie en vlakverdeling

o sturen van het oog van de kijkerMinimalistisch zwart-wit 

Minimalistisch zwart-wit In de workshop 'Minimalistisch zwart-wit' gaan we sfeervolle foto’s met een rustieke uitstraling maken. Spelen met grafische vormen, lijnen, vlakken en kaders in zwart-wit. De kracht van eenvoud!


Door het ontbreken van kleur kom je sneller tot de essentie. Maar ook door de juiste fotografische onderwerpen te kiezen en het juiste kader te gebruiken versterken we de fijne sfeer in het beeld.

Maar hoe breng je rust of juist spanning in je foto? Hoe stel je de camera in bij zwart-wit fotografie? Op welke wijze geef je het gevoel van de ruimte om je heen weer? Of kies je juist voor de eenvoud van een simpel en eenvoudig detail? Bij het fotograferen in minimalistisch zwart-wit moet je als het ware door een ander bril leren kijken. Contrasten, vormen en lijnwerking in het beeld worden belangrijker.
Bosfotografie 

Bosfotografie Bossen zijn fascinerend, betoverend en magisch. Zo overweldigend voor het oog, zo chaotisch op een foto. Van alle vormen van landschapsfotografie is bosfotografie misschien wel het moeilijkst.

 

Hoe fotografeer je licht in zo’n donker bos? Hoe breng je rust in deze wirwar van takken, bomen en kronkelende stammen? Hoe pak je dat fotografisch technisch aan?

Wat voor brandpunt gebruik je om die prachtige zonnestralen vast te leggen? In deze workshop 'Bosfotografie' gaan we hiermee aan de slag. In de workshop komen verschillende technische aspecten aanbod, maar ook onderdelen als compositie, licht, standpunt, kader, sfeer en het ontwikkelen van het vermogen om wat je ziet met je ogen om te zetten in een spannende ‘bosplaat’. 


 

Een eigen kijk! 

Een eigen kijk!

De workshop 'Een eigen kijk!' is een zoektocht naar betere, creatievere en persoonlijker foto’s. Het bevorderen van een eigen manier van kijken door middel van begeleiding in het veld en duidelijke feedback op de foto’s.

 

Herken je dit? Je staat op een fotogenieke plek en je bent lekker aan het fotograferen, maar je weet dat er méér in zit, maar hoe doe je dit? Hoe maak je foto’s die zich onderscheiden of nog beter: hoe maak je foto’s waar je iets van jezelf in legt?

Misschien heb je al workshops of cursussen gevolgd en kun je de techniek prima toepassen, maar ben je op zoek naar een persoonlijke touch in je fotografie of stimulans om verder te groeien. Op welke wijze fotografeer ik eigenlijk? Wat vind ik fotografisch interessant? Kan het ook nog anders? 


Iedereen kijkt weer door zijn eigen bril om zich heen en ziet weer andere dingen. Je bewust worden van de verschillende manieren waarop je iets in beeld kan brengen is de eerste stap in het vertalen van je eigen visie. Tijdens deze workshop ‘Een eigen kijk!' word je begeleid om anders en verder te kijken dan je eerste foto.


reviews 

Karin: "De workshop is niet te vergelijken met andere workshops: van onschatbare waarde. Ik kan hier nog maanden mee aan de slag."


Inge: "Het was een waardevolle workshopdag!"


Carla: "Het was een leerzame en plezierige ochtend. Voldoende aandacht van de cursusleider met heldere en goede adviezen."


Wim: "Ernst, ik wil je graag bedanken voor de wijze waarop je de cursus afgelopen 4 ochtenden hebt geleid.

Vanuit je professionele competentie had je overduidelijk meerwaarde. Je uitleg en oefeningen waren goede uitdagingen om mijn grenzen te ontdekken en te verleggen. Ik vind dat heel plezierig. Je feedback was altijd kritisch, maar nooit negatief: altijd stimulerend en uitdagend. Dat bleek ook uit de fotobespreking vanmorgen: positieve maar toch kritische feedback, waardoor ik me gewaardeerd voelde, maar ook leermomenten ervoer. Dank ook voor de goede sfeer, de duidelijke organisatie en je persoonlijke benadering. Kortom: het was prima: zeer gewaardeerd."


Tessa: "Ik vond de workshop erg leuk en leerzaam. Ik heb er zeer van genoten en zal zeker nog eens een workshop doen. De docent was erg prettig, gaf goede uitleg en goede feedback op de foto's. Ook de locatie was erg mooi."


Albert: "Ik heb met veel plezier deelgenomen aan de workshop afgelopen zaterdag! Ik heb veel geleerd en een fijne dag gehad op een mooie locatie!"


Henk: "Prima workshop, veel van opgestoken en een workshopleider die geïnteresseerd was in de foto's die je maakte, je terugstuurde met opmerkingen om ze beter te maken of je te laten begrijpen wat hij met de (al dan niet bewust?) summiere instructies bedoelde. Hierdoor kreeg je de kans om je eigen invulling te geven en naderhand het beter te doen."


Marije: "Ik heb ervan genoten. Goede docent, mooie plek, goede opdrachten."


Piet: "Ik vond het een goede en motiverende workshop. Ernst deed het erg goed, en ik ben weer helemaal enthousiast geworden voor het fotograferen. De oefeningen waren interessant en heb veel van geleerd."
 Fotoworkshop 'paarse heide' 18 augustus 

Fotoworkshop 'paarse heide' 18 augustus Geniet je ook zo van de kleurrijke heidelandschappen en wil je deze graag fotograferen? Het juiste moment, standpunt, kader en lichtval zijn belangrijke factoren hierbij. We gaan stap voor stap de heide in al haar pracht in beeld brengen. We struinen door een uitgestrekt gebied met mooie uitzichten voor sfeervolle landschapsfotografie en prima mogelijkheden voor creatieve close-ups in een prachtig paars decor. We werken naar het laatste licht voor zonsondergang toe. Aan het einde van de workshop kun je bij mooi avondlicht het geleerde meteen in de praktijk toepassen voor een fraaie en sfeervolle plaat.


Voor info en reserveren:

fotoworkshop 'paarse heide' 18 augustus

Stuur e-mail* Invoer verplicht