Ernst Kremers | landscape photography

menu

workshops 


Kijken, zien en ontdekken! Fotografie is meer dan een druk op de knop. Inmiddels geef ik al heel wat jaren met veel plezier fotoworkshops op locatie aan natuurfotografen. Zowel aan prille beginners als de doorgewinterde gevorderden. Het is erg leuk om je eigen kennis en ervaring als fotograaf over te brengen op enthousiaste belangstellenden die willen groeien in hun fotografie.


Op deze pagina vind je diverse fotoworkshops om je fotografie verder te ontwikkelen. Een workshop bestaat uit praktische uitleg, voorbeelden, tips, theorie en toepasselijke foto opdrachten. De nadruk ligt op de praktijk en de persoonlijke begeleiding in het veld. 



De omschrijving en de datums van de fotoworkshops die ik geef via Pixfactory staan op de website van: www.natuurfotoworkshop.nl



De verschillende onderstaande fotoworkshops kunnen in overleg op allerlei locaties in heel Nederland gegeven worden.

Voor informatie of een aanvraag van een workshop, privé of met een groep, kun je mij altijd even een mailtje sturen:

info@ernstkremers.nl




Fotografisch kijken 

Fotografisch kijken In de workshop 'Fotografisch kijken' staat de mens achter de camera centraal. Geen verhaal over sluitertijden, diafragma’s of techniek, maar een workshop over de eerste stap in het proces van het fotograferen: leren kijken als de camera.


Op welke wijze kijk jij als fotograaf om je heen? Eenmaal buiten in het veld valt het niet mee om de werkelijkheid om je heen om te zetten in plat vlak. Hoe zet je je beleving en ervaring buiten in de natuur om in een mooie foto? Waar ga ik staan en waarom eigenlijk juist daar? Hoe creëer ik die mooie diepte in mijn foto? 

Dit is wat je als fotograaf niet uit de boekjes of van internet kunt leren maar in de praktijk zelf moet ontdekken, ervaren en voelen. Aan de hand van concrete opdrachten ervaar je waar de beperkingen en mogelijkheden zitten om het landschap waarin je bent om te zetten in een sterk beeld.




Natuurfotografie basic 

Natuurfotografie basic Deze workshop is bedoeld voor de beginnende natuurfotograaf. Een combinatie van fototechniek, leren kijken als natuurfotograaf en een eerste kennismaking met diverse disciplines van natuurfotografie. Zoals landschapsfotografie, macrofotografie en creatieve natuurfotografie.


Tijdens deze workshop komen verschillende technische aspecten aan de orde. 

o camera-instellingen

o verschillende soorten lenzen

o diafragma, sluitertijd en iso

o vage achtergronden creëren door middel van diafragma

o histogram

o de juiste belichting en belichtingscorrectie


In een paar eenvoudige stappen word je op toegankelijke wijze de basisprincipes uitgelegd, zodat je in de wirwar van knopjes meer controle krijgt over je camera. Door middel van korte opdrachten leer je de techniek te vertalen naar je uiteindelijke foto. Maar ook zaken als fotografisch kijken, standpunt, kader, licht en compositie komen aan bod. 





Creatieve natuurfotografie 

Creatieve natuurfotografie Bij de workshop 'Creatieve natuurfotografie' gaan we op zoek naar de grenzen van de traditionele natuurfotografie. Een zoektocht naar nieuwe verfrissende foto’s. Spelen met licht, schaduw, sfeer, beweging en onscherpte. Fotograferen op gevoel.


Verschillende fotografische technieken zullen langskomen. 

o lange sluitertijden (ICM) 

o bewust onscherpte creëren

o zwart wit fotografie

o meervoudige belichting

o high key

o low key

o en andere technieken


Het belangrijkste blijft je eigen creativiteit. Het spel van een ander kader, keuze van je standpunt, je eigen persoonlijke invalshoek ofwel het op een creatieve wijze naar je omgeving kijken.


  



Landschapsfotografie 

Landschapsfotografie Met deze workshop 'Landschapsfotografie' leg je de basis voor jouw mooie landschapsfoto's.


Verschillende technische aspecten van landschapsfotografie komen aan bod:

o lenskeuze

o camera-instellingen

o histogram

o scherptediepte

o statief

o het gebruik van diverse filters (polarisatiefilter, grijsverloopfilter en ND-filter)

 

Maar ook belangrijke zaken als: vormen en structuren, compositie en vlakverdeling, standpunt en kader, gebruik van licht en het sturen van het oog van de kijker.

Ik begeleid je aan de hand van concrete opdrachten stap voor stap in de wereld van landschapsfotografie.



Landschapsfotografie: hoe kijkt mijn camera? 

Landschapsfotografie: hoe kijkt mijn camera? Deze speciale workshop gaat over het lastigste onderdeel bij landschapsfotografie: het fotografisch lezen van het landschap.


Hoe zet je de werkelijkheid om je heen naar een tweedimensionale foto? Waar ga ik staan en waarom eigenlijk juist daar? Welke lens gebruik ik en waarom? Hoe creëer ik die mooie diepte in mijn foto? Deze eerste stappen bij het maken van een landschapsfoto zijn veel bepalender voor je uiteindelijke beeld dan de techniek. Ernst zal je begeleiden in deze workshop van een combinatie van landschapsfotografie en fotografisch kijken. Aan de hand van concrete opdrachten ervaar je waar de beperkingen en mogelijkheden zitten om het landschap waarin je bent fotografisch ‘te lezen’ en om te zetten in een sterk beeld.





 

Creatieve macrofotografie 

Creatieve macrofotografie Lekker spelen met vorm, licht en kleur. Languit op je buik of toch een ander standpunt? De kleine scherptediepte maakt macrofotografie lastig. Hoe pak je dat aan? Welke techniek gebruik je? Door goed gebruik van de juiste lens, een evenwichtige compositie, mooi licht en het bewust creëren van onscherpte fotograferen we al het kleine op een sfeervolle wijze.

De achtergrond en omgeving blijken zeer bepalend.


Tijdens deze workshop leer je:

o kijken als een macrofotograaf

o de basistechniek van macrofotografie

o verschillende creatieve technieken

o diverse benaderingen voor macrofotografie

o goed gebruik te maken van de ‘restvorm’ in het beeld






Minimalistisch zwart-wit 

Minimalistisch zwart-wit In de workshop 'Minimalistisch zwart-wit' gaan we sfeervolle foto’s met een rustieke uitstraling maken. Spelen met grafische vormen, lijnen, vlakken en kaders in zwart-wit. De kracht van eenvoud!


Door het ontbreken van kleur kom je sneller tot de essentie. Maar ook door de juiste fotografische onderwerpen te kiezen en het juiste kader te gebruiken versterken we de fijne sfeer in het beeld.

Maar hoe breng je rust of juist spanning in je foto? Hoe stel je de camera in bij zwart-wit fotografie? Op welke wijze geef je het gevoel van de ruimte om je heen weer? Of kies je juist voor de eenvoud van een simpel en eenvoudig detail? Bij het fotograferen in minimalistisch zwart-wit moet je als het ware door een ander bril leren kijken. Contrasten, vormen en lijnwerking in het beeld worden belangrijker.




Bosfotografie 

Bosfotografie Bossen zijn fascinerend, betoverend en magisch. Zo overweldigend voor het oog, zo chaotisch op een foto. Van alle vormen van landschapsfotografie is bosfotografie misschien wel het moeilijkst.

 

Hoe fotografeer je licht in zo’n donker bos? Hoe breng je rust in deze wirwar van takken, bomen en kronkelende stammen? Hoe pak je dat fotografisch technisch aan?

Wat voor brandpunt gebruik je om die prachtige zonnestralen vast te leggen? In deze workshop 'Bosfotografie' gaan we hiermee aan de slag. In de workshop komen verschillende technische aspecten aanbod, maar ook onderdelen als compositie, licht, standpunt, kader, sfeer en het ontwikkelen van het vermogen om wat je ziet met je ogen om te zetten in een spannende ‘bosplaat’. 


 

Een eigen kijk! 

Een eigen kijk!

De workshop 'Een eigen kijk!' is een zoektocht naar betere, creatievere en persoonlijker foto’s. Het bevorderen van een eigen manier van kijken door middel van begeleiding in het veld en duidelijke feedback op de foto’s.

 

Herken je dit? Je staat op een fotogenieke plek en je bent lekker aan het fotograferen, maar je weet dat er méér in zit, maar hoe doe je dit? Hoe maak je foto’s die zich onderscheiden of nog beter: hoe maak je foto’s waar je iets van jezelf in legt?

Misschien heb je al workshops of cursussen gevolgd en kun je de techniek prima toepassen, maar ben je op zoek naar een persoonlijke touch in je fotografie of stimulans om verder te groeien. Op welke wijze fotografeer ik eigenlijk? Wat vind ik fotografisch interessant? Kan het ook nog anders? 


Iedereen kijkt weer door zijn eigen bril om zich heen en ziet weer andere dingen. Je bewust worden van de verschillende manieren waarop je iets in beeld kan brengen is de eerste stap in het vertalen van je eigen visie. Tijdens deze workshop ‘Een eigen kijk!' word je begeleid om anders en verder te kijken dan je eerste foto.


Stuur e-mail



* Invoer verplicht